IviKiwi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jesenná únava

Aj teba trápi jesenná únava? Zabojuj s ňou!

Poznáte to, jedno ráno sa prebudíte a nevíta vás veselé slniečko, ale sychravý deň núkajúci množstvo mlák na cestách. V škole nedokážete vnímať, doma vás to ťahá do postele – to sú hlavné znaky toho, že ste podľahli jesennej únave!

Jesenná únava je tichý zabijak energie, pretože aj my patríme do živočíšnej ríše, a teda v tomto období sa začíname pripravovať na zimu. Naše tempo spomaľuje, usilovnosť sa znižuje, bojujeme s pochmúrnymi náladami a lenivosťou. Navyše nás začína stiesňovať pribúdajúca tma, ktorej je každý deň viac a viac.

Keďže v poslednej dobe sú protesty všeho druhu „in“, poďme aj my protestovať proti únave!

V prvom rade je dôležité, aby ste sa stravovali zdravo. Ovocie vám dodá energiu a taktiež potrebné vitamíny. Neprejedajte sa, ale svoj jedálny lístok neobmedzujte. Pokojne si z času na čas pochutnajte na čokoláde.

Hýbte sa! Nemusíte sa hlásiť do špeciálnych krúžkov, stačí, ak si doma zacvičíte, občas zabeháte, zatancujete... Dovolené je všetko, čo váš poteší. Pri športe sa totiž vylučujú hormóny šťastia – endorfíny, a vďaka nim môžete prežiť krajší deň ako úplne nový človek.

Obklopte sa farebnými kvetmi a kvetovými vzormi, farby preneste aj na vaše oblečenie, spríjemnia vám všedný deň.

Zbavte sa stresu. Nájdite si čas na seba, robte to, čo vás baví a upokojuje. Vypočujte si obľúbenú hudbu, vypite si horúci čaj, oddýchnite si od každodenného zhonu. Zaručene vám to pomôže.

Dodržujte pitný režim. Nielen v lete to je dôležité. Únava môže byť spôsobená aj smädom. Prichádza sezóna čajov a preto si môžete spestriť chute. Napríklad zelený čaj obsahuje dôležité živiny, minerály, dobre vplýva na krvný tlak a odbúrava cholesterol.

Snáď vám moje rady trochu pomôžu. Pre mňa je jeseň najkrajším obdobím v roku – listy sú farebné, nosia sa teplé svetre, mám dovolené preležať deň v posteli, keď je vonku chladno, všade lietajú pavučiny... no dobre, tie pavučiny neznášam, ale je to malá daň za to krásne prostredie, ktoré nám príroda vždy vytvorí :)


Moje články | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014